3 Boyutlu Modelleme için En İyi Yaklaşım Nedir? Parametrik, Doğrudan veya Hepsi

  • 28 Haziran 2021
  • 2906 Görüntüleme
3 Boyutlu Modelleme için En İyi Yaklaşım

3 Boyutlu Modelleme için En İyi Yaklaşım Nedir? Parametrik, Doğrudan veya Hepsi

3D modelleme sürecinde iki yaklaşımı da kullanan şirketlerin kazanabileceği dört yön

Günümüzün en yenilikçi üretim şirketleri, yenilikleri en üst düzeye çıkarmak ve aynı zamanda hız, esneklik ve piyasaya sürülme süresini hızlandırmak için parametrik ve doğrudan 3D modellemelerini bir kombinasyon olarak kullanmaktadır.

Motor üreticisi KTM Motosikletleri gibi şirketler, tek bir ortamda hem parametrik hem de doğrudan modelleme kapasiteleri sağlayan 3D CAD yazılımlarının faydalarına en güzel örneklerdendir.

Hem doğrudan hem de parametrik yaklaşımla “herkes mevcut bir tasarımı alıp performansını arttırmak için değişiklikler yapabilir” açıklaması bizzat KTM şirket tasarımcısı Olaf Seger’e aittir. Bu açıklama oldukça önemlidir çünkü rekabetçi piyasa koşulları, KTM’yi oyun içerisinde kalmak için sürekli yeniliklere zorunlu kılmaktadır. Açıklamasının devamında Olaf Seger “Piyasaya sürdüğümüz her bir model, piyasaya sürdüğümüz anda en iyi mühendislik uygulamalarımızla birleşiyor.” diye eklemeyi ihmal etmemektedir.

Ürün tasarım takımları, konu CAD yazılımı kullanmak olduğunda genellikle sadece bir modelleme yaklaşımı kullanarak fedakarlık yapmak zorunda kalıyorlar. Son zamanlarda CAD satıcıları hem doğrudan hem de parametrik işlevsellik sunmaya başladılar. Ama genellikle bu araçlar, iki modelleme yaklaşımını bir tasarımda birleştirmek yerine, kullanıcıların modeller arasında geçiş yapmasını veya iki farklı veri modeli kullanmasını gerektiriyor.

Ancak İnformatik Innovation olarak buna da bir çözümümüz var! Creo ile tasarımcılar ellerindeki tasarım işi için doğru modelleme yaklaşımını seçebilir ve bunun tamamını tek bir ortam içerisinde gerçekleştirebilir. Güçlü parametrik modellemeye ek olarak Creo kullanıcılara özellik kısıtları ve ilişkileri hakkında endişelenmeden ve tüm tasarım amacını koruyarak doğrudan geometri düzenlemesi yapma esnekliği verir. Bu, özellikle belirli modelleri tanımayan tasarımcılarla çalışıldığında veya tasarım değişiminin hızlı bir şekilde uygulanması gerektiği durumlarda oldukça işe yaramaktadır.

An itibariyle tamamen parametrik yaklaşımı uygulasanız bile, doğrudan modelleme teknolojilerini kullanarak önemli oranda değer ekleyebileceğiniz durumlardan bazılarına bakalım:

Geç evre veya beklenmedik tasarım değişiklikleri yaparken 3 boyutlu modelleme

Tasarım süreçlerini bilen herkes bazı durumlarda projenin sonuna doğru önemli tasarım değişiklikleri yapıldığını bilir. Parametrik modelleri doğrudan düzenleyebilme becerisiyle kullanıcılar geç evre veya beklenmedik tasarım değişikliklerini hızlı bir şekilde uygulayabilirler.

Konsept tasarımı sırasında 3 boyutlu modelleme

Konsept tasarımı, mümkün olan en fazla sayıda ürün, fikir veya konsept üretme zamanıdır. Doğrudan ve parametrik yaklaşımların birleştirilmesi mevcut tasarımın üzerine ekleme yapmaya veya hızlı bir şekilde yenilerini oluşturmaya izin verir. Creo ile tüm değişiklikler izlenir ve bu şekilde parametrik modelle eşleşmiş olarak kalınır.

Mevcut CAD verisiyle çalışırken 3 boyutlu modelleme

Bazen mevcut veriyi elde etmek, düzenlemek ve yeniden bir amaç vermek zor olabilir çünkü geleneksel CAD çözümleri genellikle dışarıdan gelen verileri önemsiz, “boş” veriler olarak ele alırlar. Ama doğrudan modellemeyi bu karışıma katarsak bu sorunlar ortadan kalkar. Doğrudan modelleme kullanıcıları hızlı bir şekilde değişiklik yapmak ve mevcut verileri yeni amaçları için kullanma imkanını sağlar.

Simülasyon iş akışlarını geliştirirken 3 boyutlu modelleme

Tasarım geliştikçe, dijital prototiplerin belirli sıklıkta analiz edilmesi gerekir. Bu süreç genellikle, analizin hızlı bir şekilde gerçekleşmesi için mühendislerin belirli özellikleri kaldırarak modeli basitleştirmesiyle gerçekleşir. Doğrudan modelleme delikler, yüzler, özellikler, karışımlar ve diğer parametreler gibi özelliklerin kaldırılmasında tasarımcılara ve analistlere destek olur. Bu özellikler kullanıcıların, parametrik modelleme kapasiteleri ile yüksek seviyede deney yapmasına gerek kalmadan analiz için parametrik modellerin hazırlanmasına izin verir.

Creo hakkında daha fazla bilgi edinin

Creo, parametrik modellemeden doğrudan modellemeye geçişi (veya tam tersini) oldukça basit bir hale getirdi. Bu özellikle Creo’nın 3D CAD yazılım endüstrisinde lider olmasının nedenlerinden sadece biridir. Daha fazlasını öğrenmek için sayfamızı inceleyin.

CAD Kategorisine geri dönebilir ya da 3 Yönlü Model Tabanlı Sistem Mühendisliği (MBSE) yazımızı inceleyebilirsiniz.

Kaynak: PTC CAD Software Blog – Best Approach to 3D Modeling? Parametric, Direct, or All of the Above  – Cat McClintock 

Size ulaşmamızı ister misiniz?
Çözümlerimiz ile size nasıl fayda sağlayabileceğimizi biz anlatalım.
Formu onaylayarak kişisel verilerinizin bilgilendirme metninde belirtilen amaçlarla işlenmesine ve aktarılmasını ayrıca Informatik PLM'in tüm kampanyalarından haberdar olmak için elektronik ileti gönderilmesini kabul etmiş olursunuz.
İletişim Formu
Size ulaşmamızı ister misiniz?
Çözümlerimiz ile size nasıl fayda sağlayabileceğimizi biz anlatalım.
Sosyal Medya Adreslerimiz
Call Now Button