Model Bazlı Tanımlama (MBD): Bir Kere Tanımla, Birçok Kez Kullan

  • 28 Haziran 2021
  • 1832 Görüntüleme
MBD (Model Bazlı Tanımlama) ve MBE

Model Bazlı Tanımlama (MBD): Bir Kere Tanımla, Birçok Kez Kullan

Geçen haftalarda Madhavi Ramesh veya Punditas, endüstri uzmanlarıyla ürün tasarım ve geliştirmede model bazlı tanımlama (MBD) hakkında konuştu. Bu uzmanlar MBD’yi nasıl tanımlıyor? Model bazlı tanımlamaya kimlerin ihtiyacı var? Şirketler nereden kullanmaya başlamalı?

Bu röportajda, geçen yıl çıkan Creo Parametrik 4,0’de model bazlı tanımlama geliştiren ürün yöneticisi, Raphael Nascimento’ye yer verildi.

Eğer MBD hakkında bilginiz yoksa, bizimle iletişime geçmenizi öneririz:

Madhavi: MBD ve MBE sık sık karıştırılan ve birbirlerinin yerine kullanılan iki kavram. MBD ve MBE hakkında sizin düşünceleriniz nelerdir?

Nascimento: Endüstrideki herkesin fikir birliği oluşturacağı bir tanım olduğunu sanmıyorum. Model bazlı tanımlama 3B modelleri ve 3B modelleri oluşturma ve kullanma çerçevesindeki süreçleri ifade eder. Yani bu kavram modeller ve ilişkili veri öğeleriyle ilgilidir. Model bazlı işletme (MBE), işletme süreçlerini iyileştirmek ve genişletmek için MBD kullanan şirketlerdir.

Madhavi: TDP’den (Teknik Veri Paketi) bahsedelim. TDP’nin ne olduğunu ve neyi kapsadığını açıklayabilir misiniz?

Nascimento: TDP terimi, ABD Ordusu için tedarik metodolojisini tanımlayan MIL Standart 31000’den gelmektedir. TDP’yi müşterinin tedarikçiden alabileceği mal olarak ifade etmektedirler. Bu durumda ise ABD Ordusu için tasarım yapan ve TDP’yi ABD Ordusu’na veren yüklenici olacaktır.

TDP, düzgün bir şekilde paketlenmiş ürünü tanımlayan tüm verileri içerir. Örneğin, PLM sistemindeki özellikler.

Madhavi: Bir sonraki sorum MBE’nin değer teklifiyle ilgili olacak. Neden insanların MBD’ye önem vermesi gerektiğini açıklayabilir misiniz?

Nascimento: Model tabanlı bir ortama geçmenin temel amacı, verilerin yeniden oluşturulmasını, ilişkili hataların meydana gelmesini ve yeniden veri oluşturma süresinde yaşanan süre kayıplarını ortadan kaldırmaktır.  Modeller 3D tasarımlar geliştirmek için kullanılır. Modelde yer alan bazı bilgiler de 2B çizim gibi diğer türden ürünlerin oluşturulması için kullanılır.

Çoğu zaman tasarım ekibinin sağladığı 2b çizimler diğer departmanlar tarafından doğrudan kullanılabilir değildir. Bu nedenle, ürün geliştirme süreçlerindeki veriler sürekli yeniden oluşturulur. MBD’nin avantajı, veriyi doğrudan yeniden kullanılabilmektir. Bu da bir veriyi bir kere tanımlayıp birçok kez kullanmak anlamına gelir.

Bazı durumlarda, ürünün türüne bağlı olarak, bilgi notlarının, ek açıklamaların yazılması için daha az zaman harcanabilir. Çünkü model geometrisi ve temel boyutlar mevcuttur ve sadece kritik boyutların eklenmesi gerekmektedir.  Yazma kısmında bile zaman kazanmakla beraber esas kazanç üretim ve denetim gibi diğer süreçlerde ortaya çıkar.

Madhavi: Bu durumda, kazanılan katma değeri özetlemek gerekirse MBD’nin ürünün piyasaya çıkış süresini kısalttığından, maliyetleri düşürdüğünden, harcanan süre ve çabayı azalttığından bahsedebiliriz.  Peki model bazlı tanımlamaya nereden başlamalı?

Creo hakkında daha fazla bilgi edinin

Nascimento: MBD gerçekten de bir yol ve yolculuktur. Tüm yolculuklarda olduğu gibi iki konunun anlaşılması gerekmektedir.

Neredesiniz? (Mevcut durum)

Nereye gitmek istiyorsunuz? (Hedef)

Şirketler aşağıdaki konularda gerçekten nerede olduklarına bakmalıdır.

Mevcut 3B modeller ne kadar iyi?

Mevcut 3B modeller ne kadar eksiksiz?

3B modeller tüm departmanlarca sürekli yeniden kullanılabilir mi?

Yukarıdaki sorulara vereceğiniz cevaplara göre, nereye gitmek istediğinize karar verin ve süreci iyi bir modelleme uygulaması geliştirmek, model kalitesini doğrulamak gibi küçük aşamalara ayırın. Bu küçük adımlar, MBD modelini oluştururken genel amaçlarınıza yardımcı olacaktır.

Bu arada Creo Parametrik 4.0’ın model bazlı tanımlama yani MBD konusunda birçok geliştirilmiş özelliğe sahip olduğunu hatırlatmakta fayda görüyorum.

CAD kategorimize geri dönebilir ya da Creo ile kolay yüzey modelleme hakkında bilgi alabilirsiniz.

Kaynak: PTC CAD Software Blog – MBD: Define Once, Reuse Many Times – Madhavi Ramesh

Size ulaşmamızı ister misiniz?
Çözümlerimiz ile size nasıl fayda sağlayabileceğimizi biz anlatalım.
Formu onaylayarak kişisel verilerinizin bilgilendirme metninde belirtilen amaçlarla işlenmesine ve aktarılmasını ayrıca Informatik PLM'in tüm kampanyalarından haberdar olmak için elektronik ileti gönderilmesini kabul etmiş olursunuz.
İletişim Formu
Size ulaşmamızı ister misiniz?
Çözümlerimiz ile size nasıl fayda sağlayabileceğimizi biz anlatalım.
Sosyal Medya Adreslerimiz
Call Now Button