Model Tabanlı Tanımlama Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

  • 28 Haziran 2021
  • 3361 Görüntüleme
Model Tabanlı Tanımlama Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Model Tabanlı Tanımlama Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Model tabanlı tanımlama (aynı zamanda MBD olarak da bilinir) son günlerde ürün tasarımı ve üretimi dünyasında popüler konulardan biridir. Her geçen gün daha fazla şirket bunu uygulamaya özen gösterir. Bu da daha fazla mühendisin MBD trenine binmesi anlamına gelir.

Neden şimdi? Çünkü MBD zaman kazandırır ve hataları engeller. Belki de parçaların bilgisayardan doğrudan yazıcıya gittiği katmanlı üretimde başarısını kanıtladığı içindir. İşin özünde Creo 4,0 gibi en yeni yazılım araçlarına MBD ve mühendislik araç kitleri eklemek çok daha kolay.

Eğer MBD’yi duyduysanız ama özelliklerini tam olarak bilmiyorsanız (veya okulda öğrendiklerinizi unuttuysanız), yalnız değilsiniz. Tasarım mühendislerinden MBD hakkında çok fazla soru aldık. Bu nedenle en temel konuları açıklayacağız.

Bu videoda Jennifer Herron of Action Engineering, benzer ama farklı kavramları tanımlayan, modele dayalı tanım, model tabanlı tasarım, model tabanlı mühendislik ve model tabanlı kurum olmak üzere birçok terim arasındaki farkları açıklıyor.

Bu video da size MBD’nin Creo 4.0’da nasıl çalıştığı hakkında fikir verir. Spoiler uyarısı: Gerçekten kolay!

Model tabanlı tanımlama nedir?

ASME’ye göre (The American Society of Mechanical Engineers) model tabanlı tanımlama ürünün grafik çizim levhası olmadan etkin bir şekilde kullanılabilecek şekilde tanılanmasına olanak sağlaya bir model ve ilişkili veri unsurlarıdır. Ya da bir başka deyişle model tabanlı tanımlama 3D modelinizi ve bunu oluşturmak için gereken tüm bilgileri tasarım ve üretim süreçlerine dahil olan herkesle paylaşabileceğinizi ifade eder.

GD&T nedir?

GD&T olmadan MBD olmaz, peki bu ne anlama gelir? Geometrik boyutlama ve tolerans, üretim sırasında meydana gelebilecek izin verilen varyasyon da dahil olmak üzere üretim takımınıza tam ürün tanımını iletmenize yardımcı olur. Bu videoda, Sigmetrix CEO’su ve Başkan Chris Wilkes daha net bir biçimde açıklıyor.

Karışık değil, eğer Creo 4,0’a GD&T Danışman uzantısı eklerseniz, yazılım birçok işi sizin için yapacaktır. Neden daha fazla şirket MBD uyguluyor? Jennifer Herron’ın burada açıkladığı gibi, artışın bir kısmı katmanlı üretimdeki artıştan kaynaklanmaktadır. Ancak tek neden bu değil tabi ki.

Creo 4,0 ile Model Tabanlı Tanımlamayı nasıl kullanabilirsiniz?

MBD ile başlamaya hazır mısınız? Bu YouTube oynatma listesinde ihtiyacınız olan her şey mevcut:

MBD’de Referans Özellik Sembollerinin Oluşturulması ve Düzenlenmesi için İçsel İş Akışları

MBD’de Referans İşaretleri için Otomatik İsimlendirme

MBD’de Referans Hedefleri Oluşturulması ve Düzenlenmesi için İçsel İş Akışları

MBD’de Bağımsız Ek Açıklamalar Olarak Referens Özellike Sembolleri Boyutlar için Tam Semantik Referanslar

MBD 10 Creo View Yayını

Şimdi biliyorsunuz!

Bu videoları izlediyseniz, artık MBD ve GD&T hakkında daha fazla bilgi sahibisiniz. Hatta şirketinizin model tabanlı tasarımlara geçiş yapmasına liderlik edebilirsiniz.

CAD kategorimize geri dönebilir ya da Akıllı Telefon Tasarımları için Doğrudan ve Parametrik Modelleme hakkında bilgi alabilirsiniz.

Kaynak: PTC CAD Software Blog – Model-based definition: What, why, and a little how – Cat McClintock 

Size ulaşmamızı ister misiniz?
Çözümlerimiz ile size nasıl fayda sağlayabileceğimizi biz anlatalım.
Formu onaylayarak kişisel verilerinizin bilgilendirme metninde belirtilen amaçlarla işlenmesine ve aktarılmasını ayrıca Informatik PLM'in tüm kampanyalarından haberdar olmak için elektronik ileti gönderilmesini kabul etmiş olursunuz.
İletişim Formu
Size ulaşmamızı ister misiniz?
Çözümlerimiz ile size nasıl fayda sağlayabileceğimizi biz anlatalım.
Sosyal Medya Adreslerimiz
Call Now Button