3 Yönlü Model Tabanlı Sistem Mühendisliği (MBSE) En Büyük Yardımcınız Olacak
Birçok şirket için gömülü yazılımlar yenilik için önemli katkı sağlayan ürünler haline geldi. Gömülü yazılımlarla şirketler ürünlerini daha akıllı hale getirebiliyor ve müşteriler için daha fazla kişiselleştirilmiş denetimler sunabiliyorlar. Ek olarak gömülü yazılımlar akıllı cihazlara kapılarını açarak Nesnelerin İnterneti için de kolaylaştırıcı bir rol oynuyor.
Bu oldukça heyecan verici olsa da yeni seviye karmaşık yapılar oluşturmak üretim geliştirmeyi eskisinden daha da zor bir hale getirdi. Çünkü Karmaşık mekanik bileşenler ile, elektronik sistemler ve yazılımların sorunsuz bir şekilde birlikte çalışması gerekiyor. Günümüzde şirketler, bu karmaşıklığın üstesinden gelmek için uzman sistem mühendisliği uygulamalarına ihtiyaç duyuyor.
Sistem mühendisliği süreçlerini geliştirmeye odaklanmayan şirketler bir çok riski ile karşı karşıya kalacak. Tech-Claristy’de yaptığımız bir çalışma olan Yazılım Yoğunluğu Olan Ürünler Geliştirmek: Yenilikçi Karmaşık İkilemini Ele Almak projesinde şirketlere gömülü yazılımlarla ürün geliştirme deneyimlerini sorduk.
Şekil 1 deneyimledikleri olumsuz işletme etkilerini göstermektedir.
Sistem karmaşıklığı işlerin kötüye gidebileceği birçok alan olduğunu ifade etmektedir. Örneğin bileşenler ve varlıkları arasındaki karşılıklı bağımlılıklar, etkilenen her şeyi doğru bir şekilde güncellemek için değişikliklerin etkisini tam olarak anlamayı gerektiriyor.
Herhangi bir şeyi gözden kaçırmak, sistemler arasında uyumsuzluklara yol açabilir ve kalite sorunlarına neden olabilir. Belirlenip düzeltilmeyen sorunlar marka itibarını zedeleyebilir ve finansal açıdan olumsuz etkiler yaratabilir.
Söz konusu sorunları bulmak ve düzeltmek ek bir zaman gerektireceğinden oluşan olumsuz durum ürünlerin piyasaya sürülme süresini geciktirebilir. Sistem karmaşıklığı aynı zamanda ek hatalara yol açmadan sorunları düzeltmek açısından da sıkıntılar yaratabilir. Yukarıda bahsettiğimiz tüm bu olumsuzluklar yeniden çalışma ve yeniden tasarıma yol açacaktır ki bu da daha fazla zaman harcanmasına ve otomatikman maliyetlerin artmasına yol açacaktır.
Aslında yukarıda bahsedilen ek maliyetler, yeni gelişmeler üzerine çalışmak yerine olası problem içeren parçaları bulmak ve bunları düzeltmek için harcanan zaman, yani alternatif maliyettir. Alternatif maliyete bir ek olarak ürün geliştirme takımları da sorunları çözmek için yeni projeler üzerinde çalışmayı durduracak ve bu da verimliliğe zarar verecektir.
Üreticiler için iyi haber ise, sistem mühendisliği uygulamalarına odaklanıldığında tüm bu olumsuz etkilerden sakınma şansının mevcut olması. Teknoloji daima en iyi uygulamaları desteklemek ve uygulamak için önemli bir rol oynar. Teknoloji her türlü karmaşıklığın yönetilmesi için çözümler sunar.
Bunu aklımızda tutarak Tech-Clarity olarak şirketlerin ihtiyaçlarını yönelik en iyi çözümleri seçmeleri için Sistem Mühendisliği Alıcı Kılavuzu: Sistem Mühendisliği Çözümleri için Uzman Kılavuz yazısını hazırladık.
Şirketlerin sistem mühendisliği süreçlerini geliştirmesine yardımcı olabilecek yöntemlerden biri model tabanlı sistem mühendisliğidir (MBSE). MBSE sistemi tanımlayan modelleri kullanır. MBSE üç açıdan fayda sağlar:
- Karmaşıklığı ele almak
- Yeniden kullanımı teşvik etmek
- Ürün hattını yönetmek
Karmaşıklık genellikle sistem mühendisliği zorluklarının temel sebebidir. Sistemin sanal bir gösterimini kullanarak, farklı sistem parçaları arasındaki ilişki kolaylıkla görülebilir ve yönetilebilir. Bu görsel referans tüm sistemin tasarımını, analizini ve onaylamasını destekler.
Model, mühendislik disiplinleri arasındaki ortak bir referans sağlayarak takımların geliştirme sürecinde daha kolay iletişim kurmasını ve iş birliğini oluşturmasını sağlar. İletişim verimliliği arttırılarak piyasaya sürülme zamanı iyileştirilir. Aynı zamanda bu teknoloji sistemdeki sorunların görülmesini kolaylaştırdığı için hata riski ve kalite sorunlarını azaltılır.
Tech-Clarity’nin araştırması üreticilerin %42’sinin tasarımın yeniden kullanımının en üst sıradaki sistem mühendisliği değişimlerinden biri olduğunu ifade etmiştir. Yeniden kullanım tasarımı, geliştirmeyi ve test süresini kurtardığı için oldukça önemlidir.
Aynı zamanda onaylanmış ve geçerli kılınmış bileşenleri, alt sistemleri ve dijital varlıkları yeniden kullanmak hata riskini azaltır. MBSE, sistem geliştirme için modüler yaklaşımı destekler. Modüler yaklaşımla sistem daha ufak “bölümlere” ayırılır. Bu daha ufak bölümlerin diğer sistemlerde yeniden kullanılması daha kolaydır. Tasarım geliştikçe, sorunları erken zamanda yakalamak için küçük bölümlerin ayrı olarak yalıtılması da daha kolaydır.
Tech-Clarity araştırması şirketlerin gömülü yazılımlara dönmesindeki nedenlerin en başında platform tasarımına izin vermesinin yattığını bildirmektedir. Yine de şirketlerin %49’u platformu değişkenlerini tasarlamanın en büyük zorluk olduğunu ifade etmektedir. MBSE ile mühendisler, her varyant için benzersiz modeller oluşturmak için her çeşit yeniden kullanılabilir bileşeni daha kolay bir araya getirebilir.
Sistem Mühendisliği Alıcı Kılavuzu: Sistem Mühendisliği Çözümleri için Uzman Kılavuz Yukarıdaki klavuzda MBSE dahil olmak üzere sistem mühendisliğini destekleyecek yazılım gereksinimlerini genel hatları ile belirtilmiştir. MBSE, şirketinizde başarılı bir sistem mühendisliği elde etmek adına doğru seçimleri yapmanıza yardımcı olur.
CAD Kategorisine geri dönebilir ya da Additive Manufacturing yazımızı inceleyebilirsiniz.
Kaynak: PTC Integrity Blog – 3 Ways Model-Based Systems Engineering (MBSE) Will Help You – Michelle Boucher