S1000D konusunda yeniyseniz muhtemelen teknik özelliklerle ilgili bir sürü sorunuz olacaktır.

Bu nedenle S1000D eğitim ve destek ekibimizden müşterilerle çalışırken en sık karşılaştıkları soruları sormalarını istedik. Bu, hiçbir şekilde S1000D eğitiminin yerini almaz – ki bunu da sunabiliriz – ancak bir S1000D projemize başlayan veya S1000D’yi ilk kez uygulamak isteyen herkes için yararlı bir referans olacağını umuyoruz.

Aşağıda belirtilmeyen bir sorunuz varsa lütfen bize ulaşın; sorularınızın yanıtlandığından emin olmak isteriz.

S1000D Veri Modülü Nedir?

Veri Modülü – veya daha yaygın olarak adlandırıldığı şekliyle ‘DM’ – bir platform, sistem, montaj veya parçayla ilgili en küçük bağımsız bilgi kaydıdır.

Örneğin, bir sistemin açıklaması, bir bileşeni kaldırma prosedürü veya bir şeyi test etme prosedürünün tümü Veri Modüllerinde yer alacaktır. DM yoğun bir şekilde birbirlerine referans verir ve bu modüler konsept, verilerin maksimum düzeyde yeniden kullanılmasına katkıda bulunan ana unsurlardan biridir ve çoğaltma ve fazlalığın önlenmesine yardımcı olur.

Veri Modülleri, “DMC-” (Veri Modülü Kodu) ile ilerleyen bir karakter dizisi ile benzersiz bir şekilde kodlanır ve dosyalanır. Bu dizenin uzunluğu projeye bağlı olarak değişebilir ancak dize, konu, sistem ve DM içeriğine ilişkin diğer çeşitli bilgilerle ilgili önemli bilgiler verir. Yani sadece koda bakarak, içinde hangi verilerin olduğu hakkında pek çok şey söylemek mümkündür.

ICN Nedir?

ICN, Bilgi Kontrol Numarasının (veya S1000D spesifikasyonunun önceki versiyonlarındaki Çizim Kontrol Numarasının) kısaltmasıdır.

DMC gibi (yukarı bakın), ICN de grafik ve medya öğelerine tahsis edilen bir koddur. Yine DMC gibi sistemin ilgili olduğu parçası veya bileşeni hakkında bize çeşitli bilgiler verir.

Her grafik, video veya diğer herhangi bir destekleyici medya parçası, daha sonra ilgili DM içerisinden referans alınan tahsis edilmiş bir ICN bilgisine sahip olacaktır.

SNS Nedir?

Standart Numaralandırma Sistemi (SNS), esas olarak ürününüzün belirli numaralandırma kurallarına sahip kırılım yapısıdır. Bu sayılar kırılım/ağaç yapısının her bir bölümüne tahsis edilmiştir.

Söz konusu ürüne bağlı olarak kodlamanın büyük bir kısmı halihazırda mevcut olabilir. Örneğin, ürününüz bir uçak veya füze ise, S1000D spesifikasyonunda (alt sistem düzeyine kadar) tanımlandığı üzere, işin zor ve büyük kısmı sizin için yapılmıştır. Sisteminizi SNS ile uygulanabilir alanlarına ayırmanız ve sizi bileşen seviyenize taşıyacak olan SNS geliştirmeniz yeterli olacaktır.

SNS, bir projenin başlangıcında planlamanız gereken ilk şeylerden biridir çünkü DMRL, DM listelerinizi doğru şekilde kodlayabilmek için büyük ölçüde SNS bilgisine bağımlıdır.

DMRL Nedir?

S1000D’nin sonraki sürümlerinde Veri Modülü Gereksinim Listesi (DMRL) veya Veri Yönetimi Gereksinim Listesi, bir projeyle ilgili gerekli veri modüllerinin tutulan bir listesidir.

DMRL yaşayan bir belgedir ve oluşturulup unutulacak bir şey değildir. DMRL genellikle bir Excel elektronik tablosu şeklini alır ve projenin planlama aşaması ilerledikçe oluşturulur.

Çoğu zaman, bir proje için gerekli olan DM’ler (özellikle bakım prosedürleri), Entegre Ürün Desteği (IPS) / Entegre Lojistik Destek (ILS) kapsamındaki mühendislik faaliyetleri kapsamındaki diğer faaliyetlerden elde edilecektir. Bu faaliyetler ürünün spesifik sistemlerini ve alt sistemlerini analiz eder.  Bu analizden hangi parça veya bileşenlerin planlı bakıma ihtiyacı olduğunu, bu bakımın ne olduğunu ve hangi aralıklarla yapılması gerektiğini belirlemek mümkündür.

Bu bilgiler sonuçta Teknik Yayınlar ekibi tarafından içeriklerini yazmaya başlamak için kullanılır.

DMRL içeriğinde listelenen her bir DM için bir veri modülü kodu (DMC) atanacaktır ve bunu yapabilmek için SNS tanımlamanızın yapılması gerekecektir.

Yayın Modülü Nedir?

Yayın Modülü (PM), özellikle ürününüz için son kullanıcıya yayınlanan son belgeyi, örneğin PDF bakım kılavuzu, tasarlamak için kullanılan bir veri modülü türüdür.

PM, yayınınıza dahil etmek istediğiniz DM’lerin bir listesini içerir, ancak en önemlisi bu yayının yapısını da içerir (bölümleri ve kısımları ve her DM’nin bu yapı içinde nerede bulunduğunu düşünün).

PM’ler hem PDF çıktısı hem de daha gelişmiş İnteraktif Elektronik Teknik Yayınlar (IETP) için kullanılır.

XML ve S1000D arasındaki fark nedir?

XML, daha çok HTML benzeri bir biçimlendirme dilidir. Tasarımı gereği açıktır, dolayısıyla belirli bir kullanım durumu için tasarlanmamıştır. Bu, XML oluşturduğumuzda sektöre özel bir şema kullanabileceğimiz anlamına gelir.

Şemalar aslında XML için yapılandırılmış bir kurallar kümesidir. Bu kurallar, diğer şeylerin yanı sıra ne yazabileceğimizi ve nereye yazabileceğimizi belirler. Şema bizi belirli kurallara bağlayan ve veri yapımızı veren şeydir.

S1000D, XML dilini kullanmamızı sağlayan, yazdığımız her belge türü için bir dizi kuralla sınırlı olan bir dizi şemadır.

S1000D bir şema mıdır?

S1000D, şemaların yanı sıra bunların nasıl kullanılacağına ilişkin geniş bir spesifikasyon belgesi sağlar.

Daha da karmaşık hale gelen durumlar için S1000D için yıllar içinde çeşitli versiyonları yayınlanmıştır. Her biri öncekinden biraz (veya tamamen) farklıdır. İyi haber şu ki, kullanmanız gereken S1000D spesifik sürümü normalde projenin gereksinimlerinin bir parçası olarak size bildirilecektir.

Farklı S1000D versiyonları nelerdir?

S1000D, ilk piyasaya sürüldüğü 1995 yılına kadar uzanır (Sayı 1.6) ve o zamandan bu yana aşamalı olarak yeni sayılar piyasaya sürülmüştür. Zaman içindeki sürüm sayıları aşağıdaki gibidir:

1.6, 1.7, 1.8, 1.9, 2.0, 2.1, 2.2, 2.3. 3.0. 4.0, 4.1, 4.2, ve en son 5.0 Haziran 2019’da yayınlandı.

Bunlardan bazılarının arasında birkaç küçük yama sürümü var ancak basitlik açısından bunları atladım.

Bazı güncellemeler diğerlerinden daha önemli; en büyük sıçrama neredeyse kesin olarak öğe ve nitelik adlandırma kurallarında büyük bir değişikliğin olduğu Sayı 3.0 ile Sayı 4.0 arasında gerçekleşti. Bu nedenle, S1000D genellikle spesifikasyonun modern ve eski versiyonları olarak düşünülür; 4.0 öncesi eski olarak kabul edilir ve 4.0’dan sonraki her şey daha modern versiyonlar olarak kabul edilir.

Üzerinde çalıştığınız proje ne olursa olsun, diğer ortak şirketlerin veya katkıda bulunanların da spesifikasyonun aynı sayısında çalıştığından emin olmanız gerekir. Bu, projenin başlangıcında kararlaştırılır ve şirketler arasında paylaşılan iş kurallarında belgelenir.

En son sürüm S1000D kullanmalı mıyım ve mevcut verileri en son sürüme taşımalı mıyım?

Kısaca, hayır.

Veya en azından mutlaka değil, çünkü kullandığınız spesifikasyonun sürümü/sayı normalde sizin seçiminiz olmayacaktır.

Tedarik zincirinin tamamına yayılan bir proje üzerinde çalışıyorsanız, kullandığınız S1000D spesifikasyonunun versiyonu, verilerin nihai yayına entegre edildiği sorumlu ortak şirket (RPC) tarafından seçilmiş olacaktır ve size verilecek iş kurallarının bir parçası olarak belgelenmiş olacaktır. Veya savunma ürünleri söz konusu olduğunda, savunma departmanınızın yeni projelerde kullanılmak üzere varsayılan sürüm olarak seçmiş olduğu bir sürüme sahip olması mümkündür. Ve bu genellikle en son sürüm olmayabilir.

size ulaşmamızı ister misiniz?