QLM Nedir?
Kalite Yaşam Döngüsü Yönetimi veya QLM, ürün geliştirme yaşam döngüsüne tamamen entegre edilmiş ve ürün kalitesinden ödün vermeyen tüm personeli kapsayan yöntemleri kullanarak ürün kalitesinin, güvenilirliğinin ve riskinin her yönünü yönetmek için resmileştirilmiş, sistematik bir çözüm sunar. Bir başka deyişle QLM, ürünün yaşam süresini, güvenliğini ve kullanım amacına uygun performansını garanti altına almayı hedefleyen ve bu kapsamda ayrı gruplar, departmanlar hatta şirketler arası koordinasyonu sağlayan bir çözümdür.
Güvenilirlik İçin Tasarım
Ürün güvenilirliği, müşteri sadakatinin ve saygınlığının sağlanmasında çok önemli bir rol oynar. Ürünlerde karşılaşılan en ufak bir arıza ya da problem üretici firmayı telafisi çok zor noktalara götürebilir. Arıza, yaralanma ve hatta yaşam kaybına yol açan bir ürün, hiç kuşkusuz üreticiye olan tepkilerle birlikte inanılmaz derecede bir zarara sebebiyet verebilir. Çok tanınan bir otomobil markasındaki hızlanmayla ilgili problemleri; çarpmalara, yaralanmalara ve hatta ölümlere neden olduktan sonra markanın kendisini içinde bulduğu yasal süreçleri hatırlayalım. Bu marka Amerika Birleşik Devletlerine nihayetinde 1.1 milyar dolarlık bir tazminat ödemeyi kabul etmişti. ABD otomobil endüstrisi tarihindeki en büyük tazminatlardan biri…
Şirketler, güvenilirliği ürün yaşam döngüsünün bütün bir parçası olarak görmek yerine, tasarım aşamasındaki check-list’in küçük bir parçası olarak görüyorlar. Doğru yaklaşım ve etkin qlm, bir miktar daha planlama ve çaba gerektirirken, pazara çıkma süresinin azalmasını, geliştirme maliyetlerinin düşürülmesini, satış sonrasında daha az müşteri hizmetleri çağrısı alınmasını, garanti maliyetlerinin düşürülmesini ve belki de en önemlisi daha yüksek müşteri memnuniyeti sağlar.
Kötü organizasyonel yapı…
Çok fazla faydası olduğu bilinmesine rağmen, şirketler güvenilirliği kapsamlı bir şekilde uygulamıyor. Çoğu zaman suç, organizasyonel yapıdadır. Çoğu şirket tek bir kişiyi, ürün tasarımın bir parçası olan güvenilirliği analiz etmesi ve raporlaması için yetkilendirilir. Bununla birlikte bu kişi genelde mühendislik tasarım ekibinin dışında çalışır. Daha sonra uzman bir kişinin konuyla ilgilendiğini bilen tasarım mühendisleri; güvenilirliği, süreçlerinin bütünsel bir parçası olarak görmezler.
Bazı şirketler, güvenilirliği tüm ürün geliştirme sürecinin temel bir parçası haline getirmek yerine, ürün tasarımı belirlendikten sonra güvenilirlik tahminleri yaparlar. Buna ek olarak, bireysel bileşenlerin ve alt montajların güvenilirliğinden ziyade genellikle genel güvenilirliği ölçerler. Sonuç olarak, başarısızlık riski yüksek alanları tanımlama ve bu zayıf yönleri ele alarak genel güvenilirliği geliştirebilme fırsatını kaçırmış olurlar. İşte bu yüzden QLM yani Kalite Yaşam Döngüsü Yönetimi hayati önem arz eder.
Closed-loop bir süreç…
Çözüm, ürün ömür devri boyunca güvenilirliği sağlamak ve ölçmek için kapalı çevrim bir süreç oluşturabilmektir. Bu süreç beş kritik adımı içerir:
- Ürün gereksinimleri aşamasında istenen güvenilirlik düzeyini belirleyin ve bunları tasarıma yansıtın.
- Tasarım süreci ve test aşamasında, bileşen ve montaj seviyesi de dahil olmak üzere güvenilirliği değerlendirin.
- Güvenilirliğin amaçlarını tam olarak belirleyebilmek ve bir şey kaçırma riskini azaltmak için üretim süreçlerinizi geliştirin.
- Güvenilirliği olumsuz etkileyebilecek herhangi bir beklenmeyen sorunu tanımlamak ve gidermek için ürünün sahadaki performansını izleyin.
- Topladığınız verileri ürün tasarımının bir sonraki aşamasına girdi olarak yönlendirin.
QLM ile ölçülebilir kaynaklardaki riskleri azaltmak…
Bu süreç, elektronik gibi tasarımın ve üretimin büyük bir kısmının tedarikçi ve dış kaynak kullanımına tabi olduğu endüstrilerde özellikle kritik öneme sahiptir. Bu gibi ortamlarda şirketler, tedarikçilerinin ürün kalitesini kolayca kontrol edebilirler. Güvenilirlik için kapalı döngü bir yaklaşımı benimseyerek, örneğin tedarikçinin düşük kalite bir bileşen kullanması nedeniyle, pillerin zamanla erimesinin tespiti gibi, kalite üzerinde bazı kontrolleri düzenli olarak tekrarlayabilir ve sahadaki önemli sorunları önleyebilirler.
Büyük bir elektronik üreticisi, kapalı döngü yaklaşımının sahada nasıl işlediğine dair mükemmel bir örnek sağladı. Şirket öncelikli olarak, hata modu ve etkileri analizini (FMEA) tasarım sürecine uygulamaya ve dahili güvenilirlik araçları ile entegre bir kalite ve güvenilirlik çözümü uygulamaya odaklandı. Tasarım sırasında, binlerce mühendisin risk analizi ve risklerin azaltılması üzerine çalışmasını sağlayarak, ürün tasarımlarına FMEA süreçlerini çok iyi bir şekilde entegre etti.
Şirket, bu kapalı döngü süreci uygulayarak, tasarım süreci boyunca müşteri deneyimini ve kritik işletme operasyonlarını doğrudan etkileyebilecek potansiyel hataları tanıdı ve hafifletti. Buna ek olarak potansiyel saha hatalarını çok önceden tanımlayarak; müşterileri herhangi bir sorunla karşılaşmadan önce, kök neden analizleri ve düzenleyici faaliyet süreçlerinin yönetti. Tasarım aşamasında, potansiyel arızaları önceden engellemeye çalışan şirket, Satış sonrası arızaları yüzde yedi kadar azaltabileceğini ve bu şekilde garanti maliyetlerini azaltarak milyonlarca dolar tasarruf edebileceğini ön gördü.
Açıkça bellidir ki üreticiler, ürün geliştirme ve ürün yaşam döngüsü yönetimi (PLM) boyunca güvenilirlik analizi yaparak çok fazla şey kazanacaklardır.
Doğru tasarım ve araçlarla ürün tasarımcıları, ürün geliştirme sürecinde ki potansiyel güvenilirlik sorunlarını çok daha erken tespit edebilir ve erkenden çözebilirler. Bu, üretim sırasında hataları tespit edipte tasarımı değiştirme gibi maliyetleri sınırlar. Ürünün pazara daha geç sunulmasını önler. Ayrıca satış sonrası müşteri çağrılarını, büyük garanti problemlerini ve en önemlisi ürünü piyasadan çekmek gibi felaketlerle sonuçlanan saha arızalarını çok büyük ölçüde azaltır.
Brad Cline | Global Quality Subject Matter Expert at PTC
Kalite Yaşam Döngüsü Yönetimi Kategorisine geri dönebilir ya da Endüstri 4.0 ve Ürün Yaşam Döngüsü yazımızı inceleyebilirsiniz.