3D Baskıya Karşı Additive Manufacturing (Katmanlı Üretim)
Öncelikle 3D baskı konusundaki gönderileri ele alalım. Bu yazımızda bize oldukça fazla soru gelen ve genel olarak yanlış yorumlanan bir konudan bahsedeceğiz: Additive Manuafcturing yani katmanlı üretim ve 3D baskı arasındaki farklara.
Eskiden birçok 3D basım teknolojisi hızlı prototip oluşturmak maksadıyla kullanılıyordu. Üretimin ilk safhaları temelde tasarım ve mühendislik süreçlerini destekleyen bir modelleme süreci olduğundan. makinada işleme, döküm, enjeksiyonlu kalıplama gibi daha geleneksel üretim sonuçlarını taklit ediyorlardı.
İlerleyen dönemlerde nihai bileşenleri oluşturmak için aynı katman tabanlı üretim süreçlerinin kullanılabileceği fark edildi. Buna hızlı veya doğrudan üretim adını veriyorduk.
Bu alanda çalışanların bildiği üzere sorun bu makinaların hızlı olmaması hatta daha dürüst bir tanımlamayla genellikle sinir bozucu düzeyde yavaş olmalarıydı. Ancak önüne geçilemeyecek şekilde gelişen teknoloji sürece hızlı Prototip Oluşturma ve Hızlı Üretim anlamında bir yenilik getirdi. Ardından tam anlamıyla işler çığırından çıktı.
Yaklaşık 7-8 yıl önce günümüzdeki masaüstü 3D basım cihazlarının temelini oluşturan Bath Üniversitesindeki RepRap ve Brooklyn’deki Makerbot projeleri çıktı.
MakerBot silindir basıyor, 2010. Görüntü Wikimedia – Ncmazvin
Patentlerin süresi dolmaya başladıkça giriş seviyesinde hızlı prototip oluşturma makinaları görmeye başladık. Aslında hızlı prototip oluşturma terimi endüstriye özeldi ve ana akım medya için yeni bir terime ihtiyaç vardı: İşte bu şekilde 3D baskı terimi doğdu.
Ancak hem metal hem de plastik için gelişmiş lazer sinterleme makinaları ile çalışanlar ve toz titanyumu birleştirerek parça üretimi yapan makinalarla çalışanlar, cihazlarının mürekkep püskürtme makinaları ile karıştırılmasını istemediler.
Bu gruplar aynı zamanda makinalarının, CNC makinalarına veya enjeksiyon kalıplama gibi üretim dünyasındaki makinalara alternatif olarak kullanılmasını istiyorlardı. Tam bu noktada Additive Manufacturing yani Katmanlı Üretim terimi doğru.
3D Baskı ve Katmanlı Üretim hakkında kısaca bilgi verdikten sonra sıra yazımızın başındaki soruyu cevaplamaya geldi.
3D Baskı ile Additive Manufacturing (Katmanlı Üretim) arasındaki fark nedir?
Teknolojik anlamda aralarında oldukça az fark olduğunu söyleyebiliriz. Aralarındaki en belirgin fark, uygulamalar, kullanılan makinalar ve bunların sonuçları.
3D yazıcı en temel seviyede nihai parçaların üretimi için kullanılabilir. Konu tamamen hangi parçanın ne için kullanılacağı ile ilintili. Ürün birinin masasına duracak plastik, düşük çözünürlüklü bir Yoda kafası (Yıldız Savaşları filmindeki Büyük Jedi Üstadı) olacaksa buna 3D baskı diyebiliriz. Ya da uygun maliyetlerle üretilebilecek olmasına karşın üç kat daha pahalı olacak ve ideal yönteme kıyasla ömrü yarı yarıya kısalacak bir iPhone kabından bahsediyorsak, bu da büyük ihtimalle 3D baskıdır.
Eğer makinada işlenmesi zor olan, karmaşık geometrileri içeren ve dakikada 20 defa kullanılarak daha iyi bir bitmiş yüzey sağlayacak dahili konform soğutma kanalları olan bir kalıp aracından veya elektro-erozyon işlemi için ek bir parçadan bahsediyorsak bu bir Katmanlı Üretimdir. İhtiyaç duyulan alet edevat sayısını azaltan, malzeme özelliği belirlemenin karmaşık süreçlerinden ve üretim sonrası testlerinden geçebilen yeni bir helikopter parçası setinden basediyorsak bu da bir Additive Manufacturing yani Katmanlı Üretimdir.
Sanırım yukarıdaki örneklerden süreçler arasındaki fark gayet net bir biçimde anlaşılıyor.
Temel olarak 3D Baskı ve Katmanlı Üretim aynı şeylerdir. İkisi de katman temelli üretim tekniklerine dayanır. İkisinin de kendine özgü güçlü ve zayıf yönleri vardır (ve bu malzeme ve makina seviyesine kadar genişler).
Tek fark bu teknolojileri ne iş için kullanacağınız ve parçalar hazır olduğunda bu parçaları nasıl değerlendireceğinizdir. Tekrar edilebilir olması için mi gerekecek? Normal çalışma koşullarında mı kullanılacak? Yoksa masanızda güzel bir şekilde duracak mı?
Hangisini seçerseniz seçin, önemli olan, tasarım sürecinde, mühendislik testinde, ya da imalatta, maksimum fayda elde edecek şekilde bu teknolojilerden yararlanmaktır.
İster CEO, ister mühendis ya da ister uygulamacı olun, Katmanlı Üretim benzersiz avantajlar sunar.
CAD Kategorisine geri dönebilir ya da QLM Nedir yazımızı inceleyebilirsiniz.
Kaynak: PTC CAD Software Blog – 3D Printing vs Additive Manufacturing – Al Dean