Gereksinim & Doğrulama Nedir? Uygulama Yaşam Döngüsü Yönetimi
Muhtemelen defalarca ürünlerinizi takvim, bütçe veya kalite hedeflerine göre geliştirmeniz gerektiğini söyleyen müşteri toplantıları yapmışsınızdır. Aynı şekilde muhtemelen projenizin bütçesini ve zamanını aşan ekstra bir parça uygulaması için müşteriye fatura kesebileceğiniz bir yöntem olup olmadığını görmek için sözleşmeleri de defalarca araştırmışsınızdır. Bazen de baş ürün tasarımcısı sinirli bir şekilde ofisinize gelir ve size kimin ona haber vermeden gereksinim değişimlerini yaptığını sorar.
Kendinizi biraz daha iyi hissetmeniz için şunu söyleyebiliriz ki yalnız değilsiniz. Ama malesef bunu bilmek sorunların çzöülmesinde pek de yardımcı olmaz. Peki, ne yapmak gerekir?
Gereksinim Yönetimi & Doğrulama, tam da bu durumlara ele almak için dizayn edilmiştir; başarılı bir ürün tasarım ve geliştirme sürecinin temelidir. Doğru süreçleri ve araçları uygulamak, bilginin doğru paydaşlara sunulmasıyla şeffaflığı arttırarak size yardımcı olabilir.
Aynı durum, tamamlanana kadar geliştirme aşamaları boyunca ürünün doğrulanması için de geçerlidir.
Aşağıdaki sorulara cevap verdiğinizi düşünün.
- Gereksinimler müşteri taleplerini karşılıyor mu?
- Ürün piyasaya sürülmeye hazır mı?
- Tüm gereksinimler, en az bir test vakası tarafından karşılandı mı?
- Bunlar yedeklenmiş veya eski test vakaları mı?
- Karşılık gelen gereksinimler değiştiğinde test vakaları nerede güncelleniyor?
Günümüzdeki iş ortamına ayak uydurmak için şirketinizin geliştirme süreci boyunca ilgili maddelere cevap verebilecek bir gereksinim ve doğrulama aktivitesne odaklanması gerekmektedir. Günümüz iş dünyasında değişim gerekliliğini destekleyen bazı örnekler aşağıdaki gibidir:
Ürün karmaşıklığının artması
Günümüzde ürünler, birlikte sorunsuz olarak çalışması gereken donanım, yazılım ve elektronik bileşenlere sahiptir.
Değişen müşteri talepleri
Pazara yeni ve arklı bir tüketici nesli giriyor; satın aldıkları ürünlere kendi cihazlarını entegre etmeye odaklanmış dijital kişiler (ör, arabada yer alan iPhone).
Titiz yasal gereksinimler
Otonom sürüş gibi teknolojilerin, beklenmedik durumlarda sorumlunun kim olacağı (sürücü veya teknoloji) gibi sorulara cevap vermesi gerekir. Bu durum ise geliştirilen sistemin tam olarak neden, ne zaman ve kim gibi sorulara cevap vermesi için verileri sorunsuz olarak izlemesini gerektirir.
Kısaltılmış geliştirme döngüleri
Yeni ürünlerdeki yeniliklerin çoğu yazılımla sağlanır. Yazılımdaki işlevselliği değiştirmek/genişletmek diğer alanlara göre daha kolay ve hızlı bir şekilde yapılır. Yeni ürün işlevlerinde sonuçlar eskiye göre daha kısa döngülerden oluşur. Bu döngüler, ürünler müşterinin elindeyken bile güncellenebilir.
Uyum talepleri
Kanunlar genellikle yasal cezalardan kaçınmak için uyulması gereken kural ve kılavuzları sunarlar. Bu kılavuz ve kurallar, ürünler için gereksinimler olarak ele alınır. Daha sonra izleme ve güncelleme, geliştirme boyunca önemli bir görev haline gelir.
Bu faktörler şirketlerin mevcut operasyon şekillerini yeniden düşünmelerine, gereksinim ve doğrulama aktiviteleri için süreç ve araçlarını değerlendirmelerine neden olur.
Profesyonel gereksinim ve doğrulama çözümlerinin yardımcı olabileceği uygulama örneği şu şekildedir:
Müşterinizden yeni ürün veya ürün versiyonu talebi aldınız. Size gereksinimleri Word belgesi olarak gönderdi. Geliştirme sürecini başlatmak için gereksinimleri değerlendirdiniz.
Birçok durumda, müşteriler projenin yarısında teknik özellik değişimi isteğinde bulunacak ve Word belgesinin güncellenmiş versiyonunu gönderecek. Bu, geliştirme süreci boyunca birkaç kez gerçekleşecek.
Farklı Word belgeleri arasında farklılıkları bulduğunuzdan ve en güncel versiyonu geliştirdiğinizden emin olmanız gerekir. Aynı zamanda test görevlerinin, yeni/değiştirilmiş gereksinimleri yansıtacak şekilde güncellenmiş olduğundan da emin olmanız gerekir.
Birçok projede bu süreç sıkıntılar yaratır ve ürünler müşteri beklentilerini karşılamaz.
Bu farklılıkları bulan ve değişimlerden otomatik olarak haberdar olmanızı sağlayan profesyonel çözümler, olası gecikmeleri ve ekstra maliyet yaratan yeniden çalışmaları engelleyecektir.
Dahası, uygulamadan önce istenen değişimlerin etkilerini (risk, zaman, bütçe) doğrulayabilirsiniz. Böylece geç teslimleri veya bütçe aşımlarını engelleyecek şekilde müşterinize ek süre ve bütçe teklifleri götürebilirsiniz.
Öte yandan çözümün kolay uygulanabilir olması ve düşük öğrenme eğrisine sahip olması önem arz eder.
Bu amaçlara yönelik olarak PTC kolay kullanımlı ve kolay uygulanabilir Gereksinimler & Doğrulama çözümünü geliştirmiştir. Artık kolayca ürün geliştirme projelerine başlayabilir, profesyonel bir gereksinim yönetimi çözümlerinin avantajlarından faydalanabilirsiniz.
Integrity Lifecycle Manager kategoroisne geri dönebilir ya da Gereksinim Yönetimi hakkında daha detaylı bilgi alabilirsiniz.
Kaynak: PTC Integrity Blog – What is Requirements & Validation? Application Lifecycle Management – Lars Joosten